събота, 10 октомври 2020 г.

Писмо на проф. д-р Olle Johansson за проблемите с 5G

 


 

Писмо на проф. д-р Olle Johansson за проблемите с 5G

Писмото е изпратено от професор Оле Йохансон до депутат от британския парламент на 30 септември 2020 г..

 -----


До Камарата на общините

Лондон, Великобритания

Уважаеми господине,


Темата на моето писмо:
Сериозната истина за безжичните 2G, 3G, 4G, 5G – на това трябва спешно да се обърне внимание - преди въвеждането на 5G да доведе до увеличаване на разрешените нива на електромагнитно микровълново лъчение във Великобритания.


Казвам се Оле Йохансон и съм доцент, пенсиониран от световноизвестния Каролински институт и също толкова известния Кралски технологичен институт, Стокхолм, Швеция,
и представям показания, защото разбирам, че в момента сте загрижени за бързото внедряване на 5G безжични системи във вашата страна, без адекватен обмен на информация с обществеността.

С мен се свързаха няколко жители на вашата красива страна във връзка с предложените инсталации на базови станции, безжични системи в близост и в училищата и др. Бих посочил, че децата са по-уязвими от този вид облъчване. Може също да знаете, че наскоро (5 ноември 2019 г.) съм представил своите виждания в италианския парламент на среща, организирана от г-н Маурицио Маручи, г-н Джорджо Чинцирипини и други; и така направих няколко пъти преди; ако не беше блокирането заради коронавируса / COVID-19 в световен мащаб, щях да посетя Обединеното кралство още миналата пролет и да направя допълнителен брой други пътувания до различни страни по планетата.

В продължение на много години изучавам здравните ефекти на безжичните устройства, като мобилни телефони, WIFi и други подобни. Моите изследвания преди десетилетия помогнаха да се установи, че старите компютърни монитори с CRT са биологично вредни и затова ги изключихме и заменихме с по-малко въздействащите монитори с плосък екран. Също така играх подобна роля за защита на бременни жени пред компютрите.

Сега безжичната комуникация се прилага в ежедневието ни по много бърз начин. В същото време става все по-очевидно, че излагането на електромагнитни полета може да доведе до силно нежелани последици за здравето.

Това е демонстрирано в много голям брой проучвания и включва клетъчно увреждане на ДНК (което може да доведе до иницииране на рак, както и мутации, които се пренасят с поколения), нарушения и промени в клетъчните функции като повишаване на вътреклетъчните стимулиращи пътища и усвояването на калций, нарушаване на тъканните структури като кръвно-мозъчната бариера (което може да позволи на токсините да навлязат в мозъка), въздействие върху съдовите и имунните функции и загуба на репродуктивна способност.

Трябва да се отбележи, че не сме единственият застрашен вид, практически всички животни, растения и бактерии могат да бъдат застрашени.
Taheri et al (2017) демонстрират, че излагането на 900 MHz излъчване на мобилен телефон от GSM и 2,4 GHz радиочестотно излъчване, излъчвано от обичайните Wi-Fi рутери, прави Listeria monocytogenes и Escherichia coli устойчиви на различни антибиотици. Да се ​​каже, че тази констатация е "страшна" е меко казано.

Тъй като ефектите се наблюдават възпроизводимо и връзките с патологията не могат да бъдат изключени, при прилагането на тази нова технология в обществото трябва да е в сила Принципът на предпазливостта. Следователно, политиците незабавно трябва стриктно да контролират експозицията, като определят биологично базирани насоки за максимална експозиция, като вземат предвид и дългосрочните, нетермични ефекти и включват особено уязвими групи, като например възрастни хора, болни, генетично и / или имунологично увредени , деца, както и лица с електрохиперчувствителност (което в Швеция е напълно признато функционално увреждане и следователно получава годишна държавна субсидия за инвалидност).

И така, по същество науката предоставя все по-убедителни доказателства, че лъчението, излъчвано от нашите безжични телекомуникационни системи, може да повлияе на биологичните системи, включително хората и дивата природа. Тези биологични ефекти действат дори при много ниски нива на експозиция.

Последиците за здравето и околната среда могат да бъдат още по-сериозни, защото:

- експозицията е повсеместна, повтаряща се и / или продължителна,

- лъчението от безжични технологии се модулира, импулсира, поляризира,
- някои индивиди могат да бъдат по-уязвими (ембриони, деца, болни пациенти и пр.) и / или ефектите да са много по-продължителни (ембриони, деца),
- експозицията се комбинира с други замърсители (напр. химически замърсители).

Щети върху здравето и околната среда вече се забелязват при нива на експозиция, подобни на тези, които в момента се срещат в Обединеното кралство.


Явно не е достатъчно само да се гарантира, че нивата на експозиция са под препоръчаните от СЗО нива.
Препоръките на СЗО са предназначени да предпазват клетките от прекомерно повишаване на температурата последователно до максимално 30 минути излагане на радиочестотни / микровълнови лъчения.

Основите за тези препоръки са създадени в края на 90-те години и не са ревизирани оттогава, въпреки че:

- безжичните технологии се развиха много бързо през последните 20 години,
- моделът на експозиция е напълно променен (повсеместно, повтарящо се, продължително излагане, експозиция на деца, плодове и др.)
- постигнат е значителен научен напредък в идентифицирането на биологични и здравни ефекти.

Не всички са съгласни по въпроса за абсолютното доказателство за щети, защото остават известен брой неизвестни, дори на научно ниво.

Но няма смисъл да се използва фактът, че още не всички сиви зони са разсеяни, за да се твърди, че няма да има никакви последици за здравето и околната среда, причинени от широкото разпространение на безжични устройства и мрежи.


Към днешна дата вече не можем да отречем, че хиляди и хиляди изследвания показват съвсем реални ефекти.


Необузданото развитие на безжичните системи в повече или по-малко краткосрочен план противоречи на здравето и защитата на екосистемите.
Наблюденията и възпроизводимостта на опитите показват, че щетите вече са в действие.

Бих искал да ви напомня, че през 2011 г. Световната здравна организация класифицира радиочестотите и микровълновите емисии на безжичните технологии като възможни канцерогени.

Ракът обаче е само една от дългосрочните последици от продължителната експозиция.
Радиочестотното лъчение засяга нашите клетки много преди да се развие рак.

Тялото ни реагира с оксидативен стрес и възпалителни процеси.
Когато експозицията се повтаря или удължава, тези механизми се поддържат и могат да причинят нарушения на съня, нарушения в когнитивните и репродуктивните функции, увреждане на клетките и ДНК.

В дългосрочен план защитните системи на организма се изтощават и болестите заплашват:


- повтарящи се инфекции,

- безплодие,
- нарушения в развитието (напр. ембрионални),
- неврологични и невропсихични разстройства,
- сърдечно-съдови заболявания,
- невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер,
- ракови заболявания.

Ембрионите, децата, са особено засегнати, тъй като те могат да бъдат по-уязвими и / или ефектите да са много по-продължителни. Също така те формират единствената основа за бъдещето на човечеството.

Всяко поколение безжични технологии също увеличава редиците на електрочувствителни хора, които физически страдат от излагане на електромагнитни лъчения, независимо дали са наясно с тяхната електрохиперчувствителност.
Обясненията на Nocebo или психологически не са достатъчни, за да обяснят явлението.


Разполагането на 5G в допълнение към съществуващите технологии със сигурност ще увеличи експозицията на населението на Обединеното кралство.
Но отвъд допълнителния слой електромагнитно замърсяване, което ще представлява, има силно съмнение, че 5G, поради своите технологични специфики (честоти, модулации, пулсации, тясно фокусирани и насочени лъчи, уплътняване на антенните мрежи), ще предизвика още повече сериозни рискове за здравето и околната среда от съществуващите технологии.

Инженерите и телекомуникационната индустрия с готовност твърдят, че няма от какво да се притеснявате, тъй като високочестотното излъчване на 5G ще се абсорбира главно в периферията на тялото. Това се основава на предполагаемата характеристика на кожата, че колкото по-висока е честотата на излъчване, толкова по-малка е дълбочината на проникване на лъчението.
С други думи, по-голямата част от електромагнитното поглъщане (и нагряване) ще се случи в първите няколко милиметра от повърхността на тялото.


Заключението, че няма риск, е забравянето, че повърхностните ефекти могат да бъдат значителни върху външните клетки и тъкани (например кожата, очите), както и върху всички кръвни клетки, които преминават през външната част на кожата на всеки пет минути.
Има основания да се подозира, че внедряването на 5G може да бъде придружено от увеличаване на броя на меланомите и други видове рак на кожата и очни заболявания.
И накрая, от практически тестове не е демонстриран подобен екраниращ ефект, което сочи, че проникването в крайна сметка е тотално.


Но не само повърхностните ефекти предизвикват безпокойство. Съществува също така силно подозрение, че 5G лъчението може да окаже въздействие далеч извън периферните слоеве на тялото. Живите тъкани не са само еднородни и инертни проводими материали. Основна грешка е да се пропусне сложността на биологичните системи, способни да реагират на външни електромагнитни стимули по друг начин, а не само чрез нагряване.

Електромагнитните смущения и химическите медиатори (например медиатори на възпалението) могат да се разпространят в тялото и да предизвикат биологични (нетермични) ефекти дълбоко в тялото. Такива смущения също ще имат идеална възможност за разпространение през периферните нерви, като последните се намират на 20-40 µm от външната повърхност.

+++++

Трябва също да се помни, че професор Паоло Векия, ръководител на ICNIRP по това време, на конференция в Кралското общество в Лондон, каза това през 2008 г. относно използването на техническите насоки на ICNIRP:

"Те не са:
Задължителни предписания за безопасност
;

„Последната дума“ по въпроса;
Защитни стени за промишлеността или други браншове"

(дословен цитат от запис на глас)


Той силно подчерта, че насоките на ICNIRP имат само технически характер и никога не са били предназначени да бъдат използвани като препоръки за безопасност по медицински или биологични въпроси.

Освен това трябва да се отбележи, че някога е била предлагана само една стойност за хигиенна безопасност:

0,0000000001-0,0000000000001 µW / m2

- това е естественият фон по време на нормални космически дейности; предложен от мен на профсъюзно събрание в Стокхолм, още през 1997 г. (т.е. една година преди публикуването на документа на ICNIRP от 1998 г.),
като истинска стойност за хигиенна безопасност и оттогава многократно представян.

(Предвид изключително изкуствения характер на настоящите безжични комуникационни сигнали, напр. на техните пулсации и модулации, той всъщност може да се свали до 0 (нула) µW / cm2 като истинското безопасно ниво.)

И никога не вярвайте, че е възможно да се каже, че това е „по-безопасно“, като само донякъде се намаляват нивата на експозиция! (вж. Йохансон О, „За да се разберат неблагоприятните ефекти върху здравето на изкуствените електромагнитни полета ... ... необходима ли е„ ракетна наука “или просто здрав разум?“, В: Очертания за съзнанието - към нова парадигма (изд. И. Фредрикссон), Балбоа Press, Bloomington, IN, USA, 2018, стр. 1-38, ISBN 978-1-9822-0811-0).

По ирония на съдбата това означава, че дори принципът на предпазливост - ако не е достатъчно твърд - може изобщо да не се окаже предпазващ. Вместо това може да доведе до класическите „Късни уроци от ранните предупреждения“ или до цитата ми „Твърде късни уроци от ранните предупреждения“.

Така че да се вярва, че една единична 6-, 10- или 30-минутна експозиция на пълна с течност пластмасова кукла, в иначе напълно без радиация среда, изчислявайки само остри ефекти от нагряване, ще бъде мярка за безопасност
, е наивно. Опасно  наивно.

Големите играчи, като СЗО, органите за радиационна защита, телекомуникационните производители, телекомуникационните оператори, застрахователната и презастрахователната индустрия, не са наивни и затова всички те юридически „напуснаха кораба“, някои преди повече от 20 години, оставяйки потребителите и техните парламенти и правителства на кораб, който плава безпомощно наоколо.
Решенията на големите играчи са много по-показателни от всички експерименти с епруветки, мишки или плъхове, които мога да ви покажа, и затова е крайно време да се обадим на тези големи играчи.
Те ни продадоха този „безопасен“ кораб и сега трябва да докажат, че всъщност той наистина е безопасен. Също и за другите G-та, като 2G, 3G и 4G, и за предстоящите 6G и 7G.

+++++

Всички живи същества са електрочувствителни! И като се има предвид изключителната електромагнитна чувствителност на живите системи, не е изненадващо, че те могат да бъдат засегнати дори при по-ниски нива на експозиция, особено ако експозицията е повсеместна и продължителна.

И нивата на експозиция, както знаете, не са „ниски“
- в сравнение с естествения фон на такива честоти, създадените от човека са на колосални, астрономически нива;
дори ако вземем само сегашните 3G системи, те са разрешени при максимално ниво на експозиция от

1 000 000 000 000 000 000 пъти над естествения фон!


По целия свят се забелязват драматични намаления в популациите от опрашващи насекоми, например в Германия, където над 75% от тях просто са изчезнали.

Особено съм загрижен за това, защото вече имам редица документи, които се занимават с този проблем.

Наскоро написах кратък коментар, базиран на тях:
Йохансон О, „
To bee, or not to bee, that is the five “G” question"
Newsvoice.se 28/5, 2019,
https://newsvoice.se/2019/05/5g-question-olle-johansson

Също така знам, че и други региони по света съобщават за подобни огромни загуби на пчелни семейства и моите усилия сега са да търсим начини да опазим, защитим и подобрим нашите опрашители, където и да живеят, и по този начин да опазим, защитим и подобрим себе си. Ако не се ангажираме, тогава със сигурност може да се насочим към момент от историята, в който бъдещите поколения - ако има такива - ще ни питат „Защо не реагирахте и не действахте?“

Съществуващите безжични технологии стават все по-голям проблем поради основните рискове, които представляват за здравето и околната среда. В резултат на това подкрепям загрижените ви граждани в искането им да предприемат всички необходими мерки за спиране на внедряването на 5G и намаляване на общите нива на експозиция.

Предлагам ви да действате, преди да е станало твърде късно.

Вие и вашите връстници имате невероятна възможност да защитите обществеността сега и да работите с индустрията, за да представите биологично безопасни технологии на пазара.

Вие сте част от бъдещето и този път в друга морално-етична сфера.
И не забравяйте, че този въпрос не е за природните експозиции, а за неблагоприятните за здравето и за биологичните ефекти на изкуствените електромагнитни полета.


Благодаря ви за отделеното време и внимание, моля, не се колебайте да се свържете с мен, ако мога да предоставя допълнителна информация, пълни научни справки или да представя отново лекция за вас и вашите високо уважавани колеги и избиратели.

+++++

За допълнително четене вижте напр.
Йохансон О.: Безжична радиация - най-големият пълномащабен биомедицински експеримент, правен някога на Земята“, Newsvoice.se 5/8, 2018a

https://newsvoice.se/2018/08/wireless-radiation-biomedical-experiment/

Bandara P, Johansson O, „Коментар за излагане на радиочестотни електромагнитни полета от Wi-Fi в австралийски училища“, Radiat Prot Dosimetry 2018; 178: 288-291
Йохансон О, „Изчиства ли се „електросмогът“?
Newsvoice.se 4/2, 2019a

https://newsvoice.se/2019/02/electrosmog-clearing/

Йохансон О, Ферм Р, „ Да, министър-председател Стефан Льофвен, но не! Това не е достатъчно добро!“, Newsvoice.se 3/5, 2020

https://newsvoice.se/2020/05/stefan-lofven-5g-microwave-radiation/

Santini R, Johansson O, "Ако 5G не се счита за безопасно в САЩ и никъде в останалата част на света, от застрахователната индустрия ... защо се счита за безопасно от датското правителство?", Newsvoice.se 8/7, 2020

https://newsvoice.se/2020/07/5g-not-safe-usa/

Йохансон О, Rebel TK, McGavin B, "Глобалният 5G протест предупреждава за здравето и екологичните разходи", Newsvoice.se 5/9, 2020

https://newsvoice.se/2020/09/global-5g-protest-warns-of-health-and-ecological-costs/

+++++

С уважение,
проф. д-р Оле Йохансон

Стокхолм, 30 септември 2020 г.

Източник:
https://www.facebook.com/EMFandEHSNews/photos/a.1821326534599559/3633010246764503/?type=3&theater

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар