петък, 2 октомври 2020 г.

ИЗЛЪЧВАНЕТО НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ МОЖЕ ДА УБИВА НАСЕКОМИТЕ

 


  ИЗЛЪЧВАНЕТО НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ МОЖЕ ДА УБИВА НАСЕКОМИТЕ

Излъчването от мобилните телефони може да допринесе за драстичния спад на популациите на различните насекоми, наблюдавани в голяма част от Европа през последните години, показва ново германско проучване. В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация “вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите”, според изследването. То бе представено наскоро в Щутгарт и предстои да бъде рецензирано.

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) заедно с две НПО, една от Германия и една от Люксембург. От 83 проучвания, които се считат за научно значими, 72 показват, че радиацията има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите. Тези ефекти варират от намалена способност за навигация поради нарушаване на магнитните полета до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилните телефони и Wi-Fi антените в частност излъчват радиация, която отваря калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони. Това може да предизвика биохимична “верижна реакция“ при насекомите, се казва в изследването. Резултатът е нарушаване циркадните ритми и смущения на имунната система.

„Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния спад на насекомите“, каза Йоханес Енсле, ръководител на NABU в провинция Баден-Вюртемберг. „Темата е неудобна за много от нас, тъй като пречи на ежедневните ни навици, а зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси“, каза Енсле.

Петер Хенсингер от германската организация за защита на потребителите Diagnose Funk заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на радиацията както върху животните, така и върху хората, особено по отношение на въвеждането на 5G технологията. Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията бива посрещната със силна съпротива от някои групи, особено защитниците на околната среда.

https://greentech.bg/archives/79540

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар