четвъртък, 1 октомври 2020 г.

Във Висшия съд на Великобритания е заведен съдебен иск срещу разгръщането на 5G мобилната мрежа

 


 

 Срещу британското правителство е заведен съдебен иск заради съмнения за безопасността на телекомуникационните 5G антени

30-09-2020

Превод с малки съкращения

Във Висшия съд на Великобритания е заведен съдебен иск срещу разгръщането на 5
G мобилната мрежа.

През юли 2020 г. министрите обявиха, че разхлабват изискванията за разрешения за надграждане на телекомуникационните антени в страната, за да се ускори въвеждането на
5G мрежата.

Днес се завежда дело за съдебно преразглеждане на това решение, като се оспорва проведената консултация и се обвиняват публичните служители, че са укрили важни научни данни от министрите, преди да вземат решението.

Сред участниците в съдебния иск е Phillip Watts, пенсиониран инженер от EM Radiation Research Trust, който казва, че неговото здраве страда от намиращата се наблизо телекомуникационна антена.

“При положение, че има толкова много загриженост около здравните проблеми свързани с 5G инфраструктурата, не е правилно да се дава карт бланш на мобилните оператори да завладяват нашите градове, общини и жилищни райони със спорна технология” – казва Phillip Watts.

“Имайки предвид липсата на консенсус дори в научните среди, не е правилно правителството да решава да снеме бариерите за мобилните оператори да внедряват спорна нова технология, вместо да осигурят повече време за разглеждане на всеки етап.”

“Аз лично страдам от здравословни проблеми, за които съм сигурен, че са директен резултат от това, че живея близо до телекомуникационна антена, така че лично аз съм много разочарован от позицията на правителството, както и съм загрижен за другите хора”.

Съдебният иск е подаден днес от юридическата фирма Learmond Criqui Sokel, с топ адвокат David Wolfe,  който да води съдебния спор.

В иска се твърди, че общините и местните правителства, както и Дигиталното, Културното, Медийното и Спортното министерства не са извършили нужните консултации преди да се вземе решението за разхлабване на разрешенията за надграждане на телекомуникационните 5G антени.

Ищците казват, че най-малко 400,000 антени трябва да се инсталират за изграждането на 5G мрежата и твърдят, че кореспонденцията с правителството показва, че „голям обем от подробна и доказателствена научна информация” за радиацията и възможните въздействия върху здравето от антените не е била предоставена на министрите.

„Когато се повдигат въпроси за риска за общественото здраве, просто не е правилно публичните служители да си позволяват да укриват жизнено важни научни доказателства” – казва юристът Jessica Learmond-Criqui.

Ищците настояват съдът да обяви процеса на вземане на решение от страна на правителството за незаконен и да разпореди нови консултации.

Източник:
https://www.standard.co.uk/news/uk/government-5g-phone-mast-radiation-safety-fears-a4560011.html

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар