неделя, 11 октомври 2020 г.

GSM-антени сеят рак и стерилитет

 


 

GSM-антени сеят рак и стерилитет


24 юни 2009 | Максим Караджов

Смразяващи изводи за вредата от GSM-антените, монтирани по покривите на жилищните сгради, се съдържаха в доклада, изготвен от проф. Любомир Иванов, доц. Татяна Иванова, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на общественото здраве в края на миналата година. В доклада за първи път се признава за "високата степен на риск за персонала, обслужващ системите за мобилна комуникация". Въпросният "персонал" обслужва GSM-антената веднъж-дваж годишно, а хората, които живеят около тях, са облъчвани непрекъснато!

От Европейския съюз препоръчват България да хармонизира стандартите си

към тези т.нар. нейонизиращи лъчения. В Гърция, Франция, Полша и др. страни вече забраниха монтажа на GSM-антени на разстояние по-малко от 300 м от болници, училища и детски градини. У нас обаче разрешената дистанция е около 70 м, а някъде дори 30! Все още се смята за добра сделка съкооператори да разрешат монтаж на GSM-антена върху покрива срещу наем от 300–500 лв. месечно. Циничното е, че радиацията от нея е насочена към живеещите в съседство и именно те си патят от нея.

"Продължителното облъчване води до загряване на меките тъкани в организма, като мозъка например и оттам до забавено мислене, слаба памет, Алцхаймер, Паркинсон, стерилитет у младежите... Доклади от Югоизточна Азия споменават за левкемия у деца, живеещи близо до базови GSM-антени и до други мощни излъчватели на електромагнитни вълни", обяснява инж. Димитър Бучков, дългогодишен шеф на отдел "Международен" на Националната електрическа компания, в момента експерт-преводач на Европейската стратегия в областта на енергетиката и съветник в Народното събрание.

"Ползването на мобилен телефон повече от 60 минути на ден до 10 години гарантира рак на слуховия нерв, на ларинкса, на слюнчените жлези.

Лъчението му въздейства с малки дози, но дълго време, върху ДНК и променя генетично клетките. Това са изводи от 10-годишни изследвания, предоставени неотдавна на Световната здравна организация (СЗО)", обясни инж. Бучков.

Последните една-две години в
бл. 31 в "Люлин-1" зачестили смъртните случаи на онкологично болни. Блокът е панелен и е до бившата ХХVI поликлиника, сега медицински център. Над единия от входовете е побита GSM-антена.

"Аз се разболях от рак преди две години. Тогава бях 58-годишна. Оперираха ме, изрязаха тумора. Но после откриха разсейки и минах петмесечен курс химиотерапия, а сега ми предстои двумесечен", изповядва се г-жа Ирина Антонова. Тя живее във вх. В на 7-ия етаж. Този вход е по-висок от съседните три входа, върху които е монтирана преди 2 години GSM-антена. Разстоянието от мачтата до вх.В е към 40 метра. А електромагнитното поле на тези клетъчни антени има опасно лъчение до 70 м в хоризонтална посока.

"Една стена ме дели с рускинята от 7-ия етаж на вх. Б. Тя беше 60-годишна и почина миналата година от рак", обяснява г-жа Антонова. Оказва се, че и нейният, и на рускинята апартамент са от тези, които стърчат по-високо от покрива на съседните входове. И GSM-антената може да я облъчва и нея. Но не е сигурно, преди да се замери лъчението. А то спешно се налага, защото и трети човек е починал неотдавна от рак пак в същия вход, но на по-долен етаж.

Масови оплаквания от виене на свят и прилошаване

на хора се регистрират от личните лекари в "Младост-2" и "Младост-3" в дни с повишено ползване на джиесеми, както е по коледни празници или именни дни, сигнализира доклад на еколози до Народното събрание. Проверка установила, че в тези софийски квартали на площ само от
1 кв. км по покривите са монтирани 57 антени на мобилните оператори!

Само върху покрива на бл. 215 в "Младост-2" стърчат над десет антени: на мобилни оператори, на радиорелейни и TV станции. Никой от живеещите в този "блок-антена" не беше предупреден да не се качва на покрива. Защото излизането там гарантира тежко облъчване.

"Не знаех за опасността и се качих на покрива на нашия бл. 55 в жк "Дружба-1". След това без видима причина получих болки в кръстта и оттогава едва се придвижвам", оплаква се пенсионерът Иван Кънев. Той и негови съседи са завели дело срещу легитимността на процедурата, разрешила монтажа на GSM-антената в съседния вх. Д на бл. 55 в "Дружба-1".

Самата процедура за този монтаж е уникална по слободията си в Европа.

Тя третира опасните базови станции сякаш са прости комини и разрешение се изисква само от главния архитект на общината. После лъчението трябва да се замери от екип на лаборатория "Физични фактори" на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) към здравното министерство. Но там работят шепа специалисти, които физически не могат да обслужат десетките хиляди GSM-антени, които изникват навсякъде в страната. Ръководител на лабораторията е ст.н.с. д-р Мишел Израел.

Разрешеното лъчение у нас

от тези антени според действащата Наредба е 10 микровата на кв.см, което е многократно по-строго от нормите в някои европейски страни, ще контрират мобилни оператори и техни съмишленици. Но в Европа всяка GSM-антена се поставя по специален разрешителен режим и регулярно се замерва лъчението й. Единствено в България няма такъв режим и мобилните оператори са свободни да си правят каквото искат. Все пак само дневният оборот на трите ни мобилни оператора е минимум 9 млн. лева?!

Източник:
http://legalworld.bg/13782.gsm-anteni-seiat-rak-i-sterilitet.html

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар