сряда, 27 май 2020 г.

Населението е подложено на безконтролен електромагнитен експеримент






Професор Юрий Григориев: населението е подложено на безконтролен електромагнитен експеримент, това е аморално


ПРИНЦИПНО НОВО ЕЛЕКТРОМАГНИТНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ОТСЪСТВИЕ НА АДЕКВАТНА НОРМАТИВНА БАЗА

Увеличението на техногенния електромагнитен фон на околната среда става в геометрична прогресия и преди всичко за сметка на базовите станции (БС) на мобилните оператори. Сега в Русия има над 500 хиляди БС.

Внедряването на новия стандарт 5G значително ще увеличи електромагнитния фон. Важна роля в оценката на влиянието на електромагнитните полета (ЕМП) върху населението играят и мобилните телефони и другите потребителски устройства за мобилна връзка.

Мобилният телефон е особен вид излъчвател. Той е открит и неконтролируем източник на електромагнитно поле, т.е. това е източник на значително въздействие и повишена опасност. Време е за това да се каже директно.

Електромагнитното поле се отнася към вредните видове излъчвания. Това е факт, потвърден от Световната Здравна организация, от министерствата на здравеопазването на всички развити страни, от многочислени научни изследвания.

Безопасността на населението напълно зависи от наличието на обосновани хигиенни стандарти, от способността на държавата и на промишлеността да реализират механизми за защита на здравето на населението, от готовността на населението да следва регламенти за безопасност.

Научната база, определяща преди всичко механизма на биологическото въздействие на ЕМП на радиочестотите и на микровълните, а също така режимът на въздействие на електромагнитните полета върху населението са крайно необходими радиобиологични критерии за определяне на пределно допустимите нива (ПДН), на хигиенните стандарти. В тази връзка кардиналният спорен проблем за топлинния и нетоплинния механизъм на биологическото въздействие на ЕМП по отношение на мобилната връзка придоби практическо значение.

Независимата международна група ICNIRP през 1998 г. на основа на анализа на различни научни работи предложи граница за безопасност на основа на топлинния механизъм на действие на радиочестотните ЕМП. Тези препоръки бяха обновени през 2009 г. без никакви изменения.

Препоръката на ICNIRP за радиочестотното излъчване е

10 мВт/см2.

Този документ често се използва от производителите на оборудване за мобилна връзка като критерий за "безопасно" ниво на електромагнитното поле.

Но научната общност на хигиенистите и радиобиолозите се отнася критично към този критерий за "безопасност" на електромагнитното поле. Така в Русия още през 1984 г. бяха определени ПДН на основа на информационното действие на радиочестотното ЕМП равни на 10 мкВт/см2. Тази цифра беше обоснована с 20-годишни  комплексни научни изследвания.

Понастоящем ICNIRP продължава да игнорира болшинството изследвания, които документират нетоплинните биологически и медицински ефекти от въздействието на радиочестотното излъчване с ниска интензивност. Налице е явен конфликт на интереси.

Многочислените искания за преразглеждане на препоръките накара ICNIRP да започне преразглеждане на своите препоръки.

Консултативният комитет на СЗО, ICNIRP, IEEE, ANSI, защитавайки само концепцията на топлинните ефекти на радиочестотните ЕМП в течение на много години, напълно банкрутираха като научни експерти. Това сочи, например, Резолюцията на Eврокомисията 1815, IP/11/704, п.8.12, PACE, 2011 с искане тези стандарти да бъдат преразгледани.

През последните години 17 страни приеха много по-строги стандарти на принципа на нетоплинното въздействие на радиочестотното ЕМП, отколкото установените в ССССР/Русия (Австрия, Белгия, Бразилия, Испания, Израел, Канада, Великобритания и др. страни), като по този начин признаха възможността за нетоплинно въздействие на радиочестотното ЕМП върху населението и заложиха този подход в обосновката на ПДН в своите страни.

Към края на 2017 г. 17 страни са игнорирали препоръките на СЗО, ICNIRP и IEEE, които се основават само на топлинни ефекти.

По този начин, имаме различни ПДН (пределно допустими нива) за радиочестотното ЕМП:

от 0,0006 мкВт/см2  до 1000 мкВт/см2

(Втората стойност е 10 милиона пъти по-голяма от първата!!!)

В същото време населението има денонощен постоянен контакт с вреден вид излъчване, което по всички канони на хигиената трябва да се нормира.

Тази ситуация може да се характеризира като изключителна, защото фактически се извършва безконтролен експеримент върху населението, в отсъствие на хармонизирани стандарти и прогноза сред част от научното общество и административния елит за възможните неблагоприятни последствия за здравето на населението.

Създаде се ситуация, при която населението широко използва мобилната връзка при наличие на противоположни гледни точки върху радиационната опасност на радиочестотното ЕМП за населението. Фактически населението се намира в обкръжаваща среда на електромагнитен хаос, върху населението се извършва безконтролен експеримент с очакване за развитие на масова патология. Това е аморално! Отговорността за това носят научната общност и ръководните органи на властта.

Юрий Г. Григориев
Доктор на медицинските наук, професор
Съосновател и Почетен председател на Руския национален комитет по защита от нейонизиращи излъчвания
Заместник-председател на Научния съвет на Руската Академия на науките по радиобиология

1 коментар:

  1. 10 милиона пъти?! А Енергия от каде за такава клетка и колко клетки са?Колко електроцентрали ще трябва да се построят за да ги захранят?!Що лъжете толкова много?

    ОтговорИзтриване