сряда, 20 май 2020 г.

АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА РАДИОБИОЛОГИЯТА НА НЕЙОНИЗИРАЩИТЕ ИЗЛЪЧВАНИЯ





АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА РАДИОБИОЛОГИЯТА НА НЕЙОНИЗИРАЩИТЕ ИЗЛЪЧВАНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗВИТИЕТО НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ (5G)

О.А. ГРИГОРИЕВ, доктор на биологическите науки
председател на Руския национален комитет по защита от нейонизиращи излъчвания
От Центъра за електромагнитна безопасност - Москва
Член на консултативния комитет на СЗО (Световната Здравна организация) по нейонизиращи излъчвания
Член на групата по приоритетите за 2020-2024 на Международната агенция по изследване на рака (IARC)

ноември 2019 г., на Международна конференция в Москва

Развитието на нови масови технологии, използващи електромагнитно поле за технологични цели, стимулира редица важни събития в областта на защитата от нейонизиращи излъчвания.

Радиочестотното електромагнитно поле има канцерогенна класификация 2В. През 2018 г. РНКЗНИ (Руският национален комитет по защита от нейонизиращи излъчвания) официално внесе радиочестотното електромагнитно поле за повторно разглеждане от  Международната агенция по изучаване на рака (IARC).

През 2019 г. групата за перспективно планиране на IARC за 2020-2024 г. разгледа новите данни от последните години.

ЕМП на радиочестотите е отнесено към най-висшите приоритети с разглеждане на пре-класификацията на канцерогенния статус през втората половина на текущата петилетка (2020-2024 г.).
Отчетени са данните за механизма (оксидативен стрес), ограничените данни за животни, на първо място резултатите от  Националната Токсикологична програма на САЩ (2005-2018), а също епидемиологичните данни. Отбелязва се, че епидемиологичните данни  нямат адекватна дозиметрия, а данните от експерименти с малки лабораторни животни не се поддават на  екстраполяция.

При разглеждането на новите данни за ЕМП на радиочестотите през  2022-24 г. ще се използва нова методика за класификация на канцерогенността на IARC, утвърдена през 2019 и отчитаща интеграция на потоците от данни за постигане на общи класификации.

Електромагнитното поле на радиочестотите има повече от 40 номинации за най-високата степен сред всички канцерогенни агенти – въпросът е актуален за изследователите и има социално значение.

Очакват се допълнителни епидемиологични данни, резултати от изследването MobiKids – Франция, нови данни от
NTP (Националната Токсикологична програма) на САЩ за животни, данни от експерименти в Япония и Корея.

Международният електромагнитен проект на Световната здравна организация, който действа от 1996 г. и който има за цел да хармонизира нормите за безопасност за електромагнитното поле, е преобразуван в проект «нейонизиращи излъчвания».

Проектът на СЗО вече включва група физически фактори с нейонизираща природа – електромагнитно поле, оптическо излъчване и лазер, инфрачервено и ултравиолетово излъчване, ултразвук и инфразвук.  

Целта на проекта е изработване на единен подход за осигуряване на здравословна околна среда. През 2019 г. СЗО предложи замяна на предпазния подход (от 1996 г.) с принцип на «индивидуалния риск в съчетание с обществена полза от внедряването на нови технологии». Индивидуалният риск е оценка на индивидуалната експозиция и доза, информиране и свободен избор на поведение на потребителя.

Развитието на стандарта за безжична връзка 5G стимулира изменения в декларативните стандарти за електромагнитна безопасност (IEEE/ICES, ICNIRP, IEC/IEEE).

Международен комитет по електромагнитна безопасност на Института на инженерите по електроника и електротехника  (ICES/IEEE, САЩ) и  Международната комисия по защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP, Германия): при определяне на препоръчаните от тях гранични стойности за ЕМП те използват  топлинния принцип.

Технологията 5G е нов етап от развитието на безжичната връзка, с изменения в начините на генериране и разпределение на електромагнитната енергия, които принципно изменят начина на формиране на личната електромагнитна доза.

Това се дължи на използването на активна фазирана решетка за формиране на «лъч», фокусиране на основния лъч непосредствено върху приемното устройство, което се намира на тялото (проследява преместването), всичко това отличава 5G от поколенията за връзка 1G-4G. Увеличаването на работната честота от 6 до 100 GHz, исползването на многочастотен режим и свипиране, импулсен сигнал с висок максимум изисква принципен и всестранен анализ на надеждността на допустимите нива на ЕМП за населението.

Авторът на доклада обръща внимание на юридическия статус на документите на стандартите за безопасност, а също на това, че разработчиците на «международните» декларативни стандарти за ЕМП са обществени професионални обединения (IEEE/ICES, ICNIRP), които не се регулират от държавни или междудържавни споразумения, не носят юридическа или финансова отговорност  пред националните системи за здравеопазване за последствията от използването на препоръчаните от тях гранични стойности за електромагнитното поле.

Но техните препоръки се използва от производители на оборудване, когато декларират безопасност на продукцията. Авторът прави извода, че препоръките на тези неправителствени организации (IEEE/ICES, ICNIRP) се използват за нормиране на ЕМП в страни, които нямат собствена изследователска база в областта на радиобиологията на нейонизиращите излъчвания, а работата на тези организации се координира от промишлеността или от заинтересовани ведомства (например, официален спонсор на IEEE/ICES е армията на САЩ).

Научната школа на биоелектромагнетизма, радиобиологията и хигиената на нейонизиращите излъчвания се развива повече от 120 години. Отчитайки казаното по-горе, в тези условия отказът от суверенните научни подходи за осигуряване здравето на населението в условията на развитието на новите технологии е заплаха за националната сигурност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар