неделя, 17 май 2020 г.

СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ВЪВЕЖДАТ 5G!!

News - Developments and Opportunities in the European Parliament ...



СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ВЪВЕЖДАТ 5
G!!

Това е официалният отговор на еврокомисаря Тиери Бретон на въпрос на евродепутата Иван Синчич от Хърватска

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

Парламентарни въпроси
12 февруари 2020
P-000873/2020/rev.1

Приоритетен въпрос за писмен отговор
за Комисията
Правило 139
Въпрос от Ivan Vilibor Sinčić, Хърватска

Относно: Юридическа основа за въвеждането на следващото поколение на мобилна телефония

Бих искал да поставя към Комисията следния въпрос относно 5G:
 

1  Каква е официалната позиция на ЕС по Декларацията на министрите „Да направим 5G успех за Европа”, подписана на 18 юли 2017 г. в Талин, която се интерпретира в Хърватска като задължение за всяка страна-член да осигури покритие с 5G мрежа за най-малко един град в своята страна? Може ли такова задължение да се налага на градове и местни единици със самостоятелно управление без съгласието на местните администрации и гражданите?

2  Има ли директива на ЕС, която да задължава въвеждането на 5G  технологията през 2020 г., т.е. пълно покритие в най-малко един град във всяка страна-членка?

3.  Каква е позицията на ЕС по отношение на Апела, изпратен от 252 учени от 43 държави до ООН и СЗО, който призовава за стриктни стандарти за защита от радиацията и предлага да се спре въвеждането на технологията 5G, докато не бъдат изследвани възможните въздействия върху здравето и околната среда?

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2020-000873_EN.html


*******************************************



ОТГОВОР от г-н
Thierry Breton (еврокомисар за Вътрешния пазар)
от името на Европейската Комисия

P-000873/2020
17 март 2020 г.



Комисията разглежда технологията 5G като стратегически важна за Европа, понеже тя ще е основата за свързаност за дигиталната трансформация за нашата икономика, в частност в стратегически сектори като транспорт, енергия, производство, здраве и медии.

5G Планът за действие включва действия за съгласуване на пътните карти за координирано въвеждане на 5G в страните-членки на ЕС. Декларацията на министрите „Да направим 5G успех за Европа” призовава да се подкрепят целите, за да стане 5G успех за Европа. Това са политически решения за подкрепа на целите, т.е. като се предоставят честоти и се осигури взаимодействие, което като такова НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЮРИДИЧЕСКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ.


Комисията наблюдава отблизо новите научни доказателства за излагане на електромагнитни полета (EMF). Препоръките на Съвета 1999/519/EC постави предпазни граници за излагането на EMF на общото население в съответствие с препоръките на ICNIRP(1). Нивата на максимално излагане, определени от препоръките, са 50 пъти по-ниски от границите, установени като имащи въздействие върху здравето, на основата на наличните научни доказателства.

Очаква се, че излагането на електромагнитни полета, когато
5G ще се използва, е много близко до излагането по време на 4G и много под стриктните граници.

CHEER(2) има постоянен мандат да осигурява независими сведения за налични научни доказателства, включително оценка на
рисковете за здравето, които могат да бъдат свързани с излагането на EMF.

Комитетът вече издаде пет съответни мнения, които не дадоха никакво научно оправдание за преразглеждане на границите, установени с препоръката. Тече преразглеждане на препоръките на ICNIRP. Когато препоръките бъдат приети, Комисята ще преразгледа ситуацията.


https://www.europarl.europa.eu/doceo/data/img/hr.gif
ICNIRP - International Commission on Non-Ionising Radiation Protection Международна Комисия за защита от нейонизираща радиация
 CHEER - The Commission’s Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks  - Научен комитет на Комисията за рискове свързани със здравето, околната среда и спешни ситуации





Няма коментари:

Публикуване на коментар